Olijfhout uit Tunesië

Mounir is een van de ongeveer 50 mensen die werkt voor het bedrijfje dat van olijfhout functionele en decoratieve producten maakt. Hij doet het al een aantal jaar en begint er aardig goed in te worden. Het hout dat wordt gebruikt komt van olijfbomen die geen olijven meer produceren. Voor elke olijfboom die wordt gekapt wordt een nieuwe terug geplant, zodat die over een aantal jaar voor olijfproductie gaat zorgen. Mounir werkt samen met een groep mannen en vrouwen die dankbaar zijn dat ze vast werk en inkomen hebben. De economie in Tunesië is zwak en rondkomen is lastig.

Olijfhout uit Tunesië slider 01
Olijfhout uit Tunesië slider 02
Olijfhout uit Tunesië slider 03

Mounir houdt zich bezig, net als de andere mannen, met de verwerking en de opslag van het hout. Het hout dat binnenkomt moet geleidelijk drogen om scheuren te voorkomen. Bij het maken van de producten wordt bijna alles gebruikt, zodat niets verloren gaat. Met een zaag wordt de juiste vorm gemaakt en verder bewerkt met een guts, slijper, rasp of draaibank. Al spoedig ontstaan dan de mooie producten van olijfhout zoals snijplanken, schalen, kommen, lepels of vazen.

Vervolgens komt het bij Samira terecht. Zij zorgt, samen met de andere vrouwen, dat het product er uitstekend uitziet. Zij polijst het hout en smeert het in met wax. Als dit gedaan is worden de producten nogmaals gecontroleerd en ingepakt. Kortom een mooi natuurlijk product met vaardige handen gemaakt.

Olijfhout polijsten en waxen in Tunesië - the twinning company
Olijfhout Tunesië polijsten en waxen - the twinning company

Bekijk de handgemaakte producten uit Tunesië in onze catalogus 

Klik hier