Gebruiksaanwijzing Tajine

De tajine

Sinds eeuwen wordt er gekookt in kleipotten. De Tajine is een oude kookpan uit Noord-Afrika gemaakt van klei. Klei houdt de warmte goed vast waardoor de gerechten gelijkmatig verwarmd worden en al sudderend langzaam garen.

Hoe gebruik je de tajine?
​Voor het eerste gebruik raden we je aan de tajine 24 uur in water te weken. Gebruik je de tajine niet vaak dan week je hem het beste nog een uur voor gebruik. De ongeglazuurde tajineschaal moet als hij niet vaak gebruikt wordt altijd een uurtje van te voren in het water, voor de geglazuurde schaal geldt dit niet. Een tajine is om langzaam te stoven, vlees ed. moet van te voren in een pan bruin gebakken worden. De tajine van klei kan niet tegen temperatuurschokken!!!

  • In de warme tajine geen koude ingrediënten of koude vloeistoffen toevoegen.
  • In een koude tajine geen warme ingrediënten of warme vloeistoffen doen.
  • De tajine met inhoud in de oven langzaam verwarmen, de oven nooit voorverwarmen.
  • De tajine met inhoud op het gas langzaam verwarmen, altijd een degelijke v lamverdeler onder de tajine gebruiken (niet met een gat in het midden).
  • De warme tajine nooit op een koud aanrecht of ander koud oppervlak plaatsen.
  • Bij gebruik op gasfornuis gebruik een degelijke dubbelwandige vlamverdeler.

 Je kunt de tajine het best gebruiken op een warmte bron waarbij geleidelijke verhitting mogelijk is zoals gas en oven. Elektrisch en inductie koken geeft vaak een te grote verhitting in korte tijd en wordt dus afgeraden.

Welke gerechten kun je bereiden?
Gebruik de tajine voor het bereiden van vis, vlees, groenten en fruit. De smaak van toegevoegde kruiden en andere smaakmakers krijgen tijdens de bereiding in de tajine goed de tijd om goed op elkaar in te werken.

Onderhoud
Was de tajine met de hand af met een beetje afwasmiddel en warm water. Gebruik een niet-metalen borstel en laat het aardewerk niet in water staan. Laat de schaal goed drogen om schimmel te voorkomen.